Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πιτσιόρλας: Πιο θετικό από ποτέ το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας

Πιτσιόρλας: Πιο θετικό από ποτέ το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Οικονομική Ανάπτυξη, Στέργιος Πιτσιόρλας, Τράπεζες, Υπουργείο Οικονομικών,

Το διεθνές κλίμα γύρω από τη χώρα μας και την ιδιωτική οικονομία είναι θετικότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε καλύτερο σημείο και φαίνεται ότι όλοι πια προδικάζουν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, όπως και ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διαλογικής συζήτησης που οργάνωσε σήμερα στην Πάτρα το παράρτημα του Οικονομικού Επιμελητήριου, στο πλαίσιο συνεδρίου ανάπτυξης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι «αυτό δεν έγινε τυχαία, διότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία έχει πετύχει τους βασικούς στόχους που είχαν τεθεί και έχουν προωθηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα προσαρμογής και οι μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών είπε ότι «θα είναι δύσκολο θέμα» και εξήγησε: «Ξεκίνησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αμφισβητεί επί της ουσίας την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Πήγε να ανακινήσει ένα θέμα κάποιων αξιολογήσεων πιο σύνθετων και πιο δύσκολων, αλλά αποκρούστηκε τόσο από εμάς όσο και από τους Ευρωπαίους. Όμως σε κάθε περίπτωση το Φεβρουάριο ξεκινά η διαδικασία των stress test των τραπεζών και θα πρέπει σε αυτό να είμαστε προετοιμασμένοι. Η εικόνα είναι ότι από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών έγινε η προσπάθεια. Η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε χρειάστηκε λιγότερα λεφτά από ό,τι υπολογιζόταν. Υπάρχει αυτή τη στιγμή κεφαλαιακή επάρκεια και οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερο σημείο Προφανώς όμως θα δεχτούμε πίεση επ΄ αυτού του θέματος».

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο υφυπουργός Οικονομίας είπε ότι «ξεκινάμε από μία αφετηρία που όλοι λίγο-πολύ συνομολογούν ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα», για αυτό, όπως πρόσθεσε, «θα πρέπει να κάνουμε μια οικονομία εξωστρεφή, διότι δεν θα πετύχουμε τίποτα αν δεν αλλάξουμε τις σχέσεις εισαγωγών-εξαγωγών».

Όσον αφορά στις επενδύσεις, ο Στέργιος Πιτσιόρλας είπε ότι «γίνονται πολλές τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το 2016 και το 2017 είχαμε ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις».

Σχετικά άρθρα