Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανικές εφημερίδες: Στατιστικό τρικ το πλεόνασμα, δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας

Γερμανικές εφημερίδες: Στατιστικό τρικ το πλεόνασμα, δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που τηρούν πολλοί σχολιαστές και μερίδα του γερμανόφωνου Τύπου, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης.

Όπως διαβάζουμε στη Deutsche Welle, μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος οι περισσότεροι σχολιαστές εκτιμούν ότι ξεκινά πλέον η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος.

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε κάποια ελάφρυνση, καθώς το 2012 οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν υποσχεθεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Είχαν όμως υπ’ όψη τους κάποια περιορισμένα μέτρα, όπως τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής παλαιότερων δανείων. Επικαλούμενοι νομικούς και πολιτικούς λόγους εξακολουθούν να απορρίπτουν ένα “πραγματικό” κούρεμα, κατά το οποίο οι δημόσιοι πιστωτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους».

Η Stuttgarter Zeitung αναφέρει από την πλευρά της: «Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα στατιστικό τρικ. Είναι σημαντικό μόνο για το λόγο ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνέδεσαν με αυτό περαιτέρω ελαφρύνσεις για το χρέος. Η συζήτηση για την μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελλάδας ξεκινά μόλις τώρα».

Η εφημερίδα Bild σχολιάζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας καθώς οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην υλοποιούνται.
«Παντού ανθεί η διαφθορά. Οι γραφειοκράτες εξακολουθούν να μην εργάζονται όπως θα έπρεπε. Τα συνδικάτα μπλοκάρουν μια ελεύθερη αγορά εργασίας. Η Ελλάδα ζει με δανεικά. Το χρέος ανέρχεται στο 175 % του ΑΕΠ. Το μίνι πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ούτε καν μια σταγόνα στον ωκεανό. Όποιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα, το κάνει λιγότερο επειδή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα επιλύσουν γρήγορα τα προβλήματά τους. (Αντιθέτως:) Ποντάρει στο ότι εντέλει οι άλλοι θα πληρώσουν. Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πανηγυρισμούς», αναφέρει η εφημερίδα.

Η Freie Presse σημειώνει ότι «τώρα οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, καθώς στις πατρίδες τους είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι ελαφρύνσεις αυτές (που υποσχέθηκαν). Χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια έμμεση διαγραφή του χρέους για τους Έλληνες. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς».

Πρόσφατα άρθρα