Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τέλος στο θρίλερ: Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό

Τέλος στο θρίλερ: Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Lamda Development, Αεροδρόμιο Ελληνικού, Ελληνική Κυβέρνηση, Ελληνικό, Μνημόνιο, Σπύρος Λάτσης,

Τελείωσε το διήμερο θρίλερ για το Ελληνικό, καθώς «έπεσαν» οι υπογραφές το απόγευμα της Τρίτης μεταξύ κυβέρνησης και Lamda Development στο σύμφωνο κατανόησης (MoU).

Η συμφωνία προβλέπει συνολικές επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ σε διάστημα μικρότερο από αυτό που είχαν συμφωνήσει αρχικά οι δύο πλευρές.

Από αυτό το ποσό, τα 915 εκατ. ευρώ αφορούν στο εφάπαξ τίμημα, του οποίου η πρώτη δόση θα καταβληθεί φέτος, αφού πρώτα ολοκληρώσει ορισμένες ακόμα ενέργειες η κυβέρνηση, όπως η χορήγηση άδειας καζίνο μέσω διεθνούς οργανισμού.

Ύστερα από πιέσεις που κατέβαλε, το ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να εξασφαλίσει ένα κομμάτι της έκτασης να εξαιρεθεί από την επένδυση και να αναπτυχθεί, ώστε να στεγαστούν εκεί δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες θα φύγουν από άλλες υποβαθμισμένες περιοχές, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν.

Επίσης, παρουσιάστηκε αύξηση του αρχικά συμφωνηθέντος ποσού των επενδύσεων που προορίζεται για έργα κοινής ωφέλειας, από το 1,2 δισ. ευρώ στο 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η συνολική δόμηση περιορίστηκε σε 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα από τα 2,9 που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Όπως υπολογίζεται, η υπογραφή του Συμφώνου Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development S.A. σηματοδοτεί, εκτός της πλήρους αλλαγής της εικόνας της ευρύτερης περιοχής και την αύξηση κατά 2% του ΑΕΠ της χώρας (σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ), ενώ παράλληλα θα προσφέρει και 70.000 νέες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της σύμβασης του Νοεμβρίου του 2014 η προθεσμία για να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει το Δημόσιο, να παραδώσει την έκταση και να λάβει την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ συμπληρώνεται στις αρχές του Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα