Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Έρχεται βοήθεια στην Ελλάδα από την Γερμανία

Reuters: Έρχεται βοήθεια στην Ελλάδα από την Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Γερμανία, Ευρωζώνη, Στέφεν Κάμπετερ,

Με μια «συντονισμένη εταιρική βοήθεια ανοικοδόμησης» σχεδιάζει να στηρίξει την Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση, πέραν της καθαρής οικονομικής ενίσχυσης, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τα μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ χαρακτηρίζει «ανοησία» τα περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία του Reuters, ο κ. Κάμπετερ εξηγεί στους βουλευτές ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει συμφωνήσει να αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, καθώς μόνο με χρήματα δεν μπορεί να βοηθηθεί η χώρα» και επιβεβαιώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι «υπό ξεκάθαρους όρους» έτοιμη να μιλήσει για περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.

Χαρακτηρίζει, ωστόσο, «ανοησία» τον ισχυρισμό ότι σχεδιάζεται ένα «κούρεμα» χρέους των δημόσιων πιστωτών.

Στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το πρακτορείο, γίνεται ακόμη αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. «Οι ως τώρα μεταρρυθμίσεις είναι τεράστιες, αλλά δεν αρκούν ακόμη για να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη επιτυχία», τονίζεται και επισημαίνεται ότι ενόψει υποχρεώσεων για την καταβολή τον Μάιο του 2014 ποσού ύψους 10,5 δισ. ευρώ, πρέπει να τονιστεί ότι το τρέχον πρόγραμμα «δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση».

Σε παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν, επισημαίνει το Reuters, το Eurogroup εξέδιδε πολιτική δήλωση για την εξασφάλιση της μελλοντικής χρηματοδότησης.

Η Ευρωζώνη υποσχέθηκε στη χώρα νέα βοήθεια, «υπό την προϋπόθεση μίας επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος – και εάν χρειάζεται – περαιτέρω μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για ένα “κούρεμα” χρέους σε λάθος χρόνο θα ήταν όμως αντιπαραγωγικές», αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Κάμπετερ προς τη Βουλή, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός διευκρίνισε στο Reuters ότι πριν από το μέσο του έτους δεν εκκρεμεί καμία απόφαση.

Πρώτα από όλα, θα περιμένουμε αν μέχρι το τέλος του Απριλίου υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία, αναφέρει, ενώ, σύμφωνα με το κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, για την αναγκαιότητα και ενδεχομένως τον τρόπο περαιτέρω διευκολύνσεων του χρέους μπορεί να ληφθεί απόφαση μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης.

«Μία πρόωρη απόφαση για ένα καινούριο πρόγραμμα προσαρμογής θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βούληση για μεταρρυθμίσεις», προειδοποιεί ο Στέφεν Κάμπετερ.

Σχετικά άρθρα