Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CNBC: Η συμφωνία Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο δεν θα λειτουργήσει

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αποθέματα Πετρελαίου, Κοιτάσματα Πετρελαίου, ΟΠΕΚ+ | OPEC+ | Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, Πετρέλαιο, Ρωσία, Σαουδική Αραβία,

Τους λόγους για τους οποίους δεν αναμένεται να αποδώσει η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου αναλύει σήμερα το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν χθες να παγώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσουν σε αυτό και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί, αναφέρει το CNBC. Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι η πρώτη εδώ και 15 χρόνια μεταξύ του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός του οργανισμού με στόχο τη στήριξη της αγοράς ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, υπάρχουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους η αγορά δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη συμφωνία.

Η προσφορά και πάλι θα ξεπεράσει τη ζήτηση

Σε μια κορεσμένη ενεργειακή αγορά, ένα «πάγωμα» απλά σημαίνει πολύ λιγότερα από μια μείωση της παραγωγής, ιδιαίτερα καθώς η ποσότητα του αργού που άντλησαν τον Ιανουάριο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.

Τον περασμένο μήνα, η παραγωγή της Ρωσίας ανήλθε σε υψηλό ρεκόρ για τη μετασοβιετική εποχή στα 10,88 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται κοντά σε υψηλό ρεκόρ περίπου στα 10,2 εκατ. βαρέλια, ανέφερε σε σημείωμα ο Σεμπαστιάν Μαρλιέ από το The Economist Intelligence Unit (EUI).

Το Ιράν ίσως αρνηθεί να υιοθετήσει το σχέδιο αυτό

Το Ιράν, που μόλις απαλλάχθηκε από τις κυρώσεις της Δύσης, ίσως αρνηθεί να υιοθετήσει το σχέδιο αυτό καθώς θέλει να αυξήσει την παραγωγή του για να ενισχύσει την οικονομία του. Το Ιράν, που δεν παρέστη στη χθεσινή συνάντηση, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα φέτος.

Ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΠΕΚ δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Shargh ότι είναι «παράλογο» να ζητείται από το Ιράν να παγώσει το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία ίσως «κάνει ζαβολιές» – και πάλι

Η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, δεν έχει καλό ιστορικό σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες για την παραγωγή, εξηγεί το CNBC. Τη δεκαετία του 1990, η Ρωσία δεν κατάφερε να σεβαστεί μια αντίστοιχη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον Μαρλιέ.

Το 2001, όταν κατατέθηκε η τελευταία συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και χωρών εκτός του οργανισμού, η Σαουδική Αραβία έπεισε το Μεξικό, τη Νορβηγία και τη Ρωσία να συνεισφέρουν σε μειώσεις της παραγωγής. Ωστόσο, η Μόσχα ποτέ δεν το εφάρμοσε αυτό και αντ’ αυτού αύξησε τις εξαγωγές, ανέφερε το Reuters.

Ο ΟΠΕΚ ήδη «κάνει ζαβολιές»

Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ έχει ορίσει πλαφόν και στόχους για την παραγωγή, τα πραγματικά επίπεδα παραγωγής του πετρελαϊκού καρτέλ ανέκαθεν αποτελούσαν ερώτημα, με την συμμόρφωση ιστορικά να αποτελεί ζήτημα για πολλά κράτη-μέλη, εξηγεί το CNBC. Παράλληλα, υπάρχει μια θεωρία ότι ο ΟΠΕΚ ίσως ήδη υπερεκτιμά τα επίπεδα παραγωγής.

«Κάποια πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι υπερεκτιμούν την παραγωγή και τις εξαγωγές προκειμένου, όταν πάνε σε συνάντηση του ΟΠΕΚ, να μπορούν να πουν «Ω, ναι, μειώσαμε αυτό και αυτό», δήλωσε χθες στο CNBC ο Γουέιν Γκόρντον, αναλυτής στην UBS Wealth Management.

Ούτως ή άλλως, η προσφορά δεν θα μειωθεί κατά πολύ

Ο ΟΠΕΚ έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να μειώσει την παραγωγή καθώς η Σαουδική Αραβία εμμένει στη στρατηγική της για παραγωγή χαμηλού κόστους προκειμένου να οδηγήσει εκτός της αγοράς παίκτες υψηλότερου κόστους όπως οι εταιρίες σχιστολιθικού πετρελαίου.

Με ένα πάγωμα της παραγωγής, οι τιμές ίσως αυξηθούν, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να καταστήσει ίσως πιο οικονομικά συμφέρον για τις εταιρίες σχιστολιθικού πετρελαίου να ξαναρχίσουν την παραγωγή, ενδεχομένως φέρνοντας και πάλι τους παραδοσιακούς παίκτες στην αγορά πετρελαίου στο σημείο μηδέν.

Σχετικά άρθρα