Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντράγκι: Η συζήτηση για αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων δεν είναι καινούργια

Ντράγκι: Η συζήτηση για αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων δεν είναι καινούργια

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, υπερασπίστηκε την πρόσφατη απόφαση της μείωσης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λέγοντας ότι η τράπεζα θέλει να διασφαλίσει ότι υπάρχει ένα περιθώριο ασφάλειας για τον πληθωρισμό, προκειμένου να προφυλαχθεί η Ευρωζώνη από τον αποπληθωρισμό .

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ συζήτησε την πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων στη συνεδρίασή της πριν από δύο εβδομάδες αλλά τόνισε πως «δεν υπάρχουν νεώτερα από τότε».

Όπως πρόσθεσε, τα επιτόκια έπερε να μειωθούν έτσι ώστε να κρατηθεί ο πληθωρισμός μακριά από το μηδέν, και να υπάρξει ένα περιθώριο ασφαλείας έναντι των αποπληθωριστικών κινδύνων στην Ευρωζώνη. Το πλαίσιο αυτής της απόφασης ήταν μια σταδιακή αλλά σταθερή πτωτική εικόνα του πληθωρισμού, που είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, τόνισε.

Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση να εξετάσει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων ή αγορές περιουσιακών στοιχείων, γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες , αλλά το οποίο είναι αμφισβητούμενο στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα