Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια άμεσα εισπρακτικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Ποια άμεσα εισπρακτικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Κυβέρνηση, Φοροδιαφυγή, Φορολογία, Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Επί τάπητος βρίσκονται τα εισπρακτικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση με τους δανειστές για άμεση εφαρμογή τους και τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτά, όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό είναι η αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, η παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών και η αύξηση του φόρου πολυτελείας.

Παράλληλα, από το κυβερηνητικό επιτελείο σχεδιάζεται η καθιέρωση αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος για τον διαχωρισμό των πληρωμών στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 500 ευρώ και μεταξύ επιχειρήσεων και πωλητών λιανικής άνω των 1500 ευρώ.

Αναφορικά με την παρακολούθηση των ψηφιακών συναλλαγών εξετάζεται να δοθεί στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες η δυνατότητα να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο ώστε να έχουν συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά στον φόρο πολυτελείας, οι συγκεκριμένοι συντελεστές αναμένεται να αυξηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, εξετάζεται ειδική πρόβλεψη για περαίωση φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες. Ο αριθμός των υποθέσεων αυτών φτάνει τις 64.000 και εκτιμάται ότι από αυτές, με την έκτακτη περαίωση μπορούν να εισπραχθούν άμεσα επιπλέον έσοδα μέχρι και 200 εκατ. ευρώ.

Ωε μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον ΓΠΑ επιδίωξη είναι να χρησιμοποιηθεί ειδικό λογισμικό που επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των συναλλαγών που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα επιδιωχθεί μάλιστα να γίνει από τη Siemens, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχει υπογραφεί με την εταιρεία.

Επιπλέον, προωθείται η επανεξέταση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε να αλλάξουν οι κανόνες για τη διαγραφή χρεών που δεν είναι δυνατό να εισπραχθούν ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και μέτρα για τα εισπράξιμα χρέη, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και σε μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου, αλλά και στο περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων.

Σημειώνεται ότι σε όλα αυτά τα μέτρα που εξετάζονται από κυβέρνηση και δανειστές, συμπεριλαμβάνεται αξιοσημείωτη αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για τη φοροδιαφυγή με δόλο και επιβολή τέλους αδειών στη λειτουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ενώ «στο τραπέζι» μπαίνουν και ξεχασμένα τέλη με στόχο να εισπραχθούν.

Σχετικά άρθρα