Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιώργος Λάνθιμος το ειδικό βραβείο στο φεστιβάλ Καννών

Ο Γιώργος Λάνθιμος το ειδικό βραβείο στο φεστιβάλ Καννών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Λάνθιμος, Κάννες, Κινηματογράφος, Νίκος Ξυδάκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Φεστιβάλ Καννών,

Ελληνική επιτυχία στο 68ο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, με το ειδικό βραβείο της Επιτροπής να απονέμεται στον Γιώργο Λάνθιμο για την ταινία του The Lobster (Ο αστακός).

Τον Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ των Καννών κέρδισε η ταινία “Dheepan” του Γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ.

Το Μεγάλο Βραβείο κέρδισε η ταινία “Son of Saul” (Ο γιός του Σαούλ) του Ούγγρου Λάζλο Νέμες.

Το βραβείο σκηνοθεσίας πήρε ο Ταϊβανέζος Χου Χσιάο-Χσιέν για την ταινία “The Assassin” (Ο δολοφόνος).

Το βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στον Μισέλ Φράνκο για την ταινία Chronic.

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράσθηκαν οι Ρούνεϊ Μάρα για την ταινία “Carol” και Εμανουέλ Μπερκό για την ταινία “Mon Roi” (Ο βασιλιάς μου).

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Βενσάν Λεντόν για την ταινία “La loi du marche? (Ο νόμος της αγοράς).

Τον Χρυσό Φοίνικα για μικρού μήκους ταινίες κέρδισε η ταινία “Waves ?98” του Λιβανέζου σκηνοθέτη Ελί Νταγκέρ. Πρόκειται για μια 15λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων που αφηγείται τις περιπλανήσεις του Όμαρ σε ένα απομονωμένο προάστιο της Βηρυτού.

Το βραβείο Χρυσή Κάμερα δόθηκε στον Κολομβιανό Σεζάρ Αουγκούστο Ασεβέδο για την ταινία “La Tierra y la sombra?, που είναι αφιερωμένη στη ζωή των κολομβιανών χωρικών.

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της βράβευσης του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά και την τιμή να χειροκροτήσουμε μαζί με όλο τον κινηματογραφικό κόσμο της Ευρώπης τον Κώστα Γαβρά, που τιμήθηκε από το Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα χειροκροτούμε ακόμα έναν διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, της νέας γενιάς, που απέσπασε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του φετινού φεστιβάλ. Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο! Είναι πολύ ωραίο για να είναι τυχαίο: Στο πρόσωπο του Γιώργου Λάνθιμου χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Ελλάδα και ήδη πετάει στον κόσμο.Η χώρα μας είναι παρούσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, στην πιο αυθεντική, στην ανθρωπιστική εκδοχή της Ευρώπης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με κάθε άλλο θεσμικό μέσο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του».

Σχετικά άρθρα