Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανός έβαζε χέρι στα αρχαία μας – Δείτε τι βρήκαν στη βίλα του (φωτο)

Γερμανός έβαζε χέρι στα αρχαία μας – Δείτε τι βρήκαν στη βίλα του (φωτο)

Τα κομμάτια του πάζλ μιας μυστηριώδους υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας κατάφερε να ενώσει η Ασφάλεια Ιωαννίνων με τον ιδιωτικό ερευνητή και πρόεδρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και Νήσων κ. Γιώργο Τσούκαλη.

Πρωταγωνιστές, ένας 74χρονος Γερμανός κατασκευαστής με την Ολλανδέζα σύζυγο του και φόντο η αρχαία μας κληρονομιά την οποία ο επιχειρηματίας ξεπούλαγε σε συλλέκτες του εξωτερικού έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με το protothema, οι αστυνομικοί κατάφεραν χθες Μ.Δευτέρα με μια επιχείρηση στη βίλα του να βάλουν στο χέρι τον αρχαιοκάπηλο και να κατασχέσουν τα αρχαία αντικείμενα αλλά και τα όπλα που κουβαλούσε πάνω του καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε κάθε φορά που έβγαινε από το σπίτι – φρούριο κουβαλούσε πιστόλι με σιγαστήρα και ελάμβανε πολύ αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας.

Πριν από ενάμισι μήνα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Unesco ο κ. Τσούκαλης έλαβε κάποια στοιχεία από έναν αινιγματικό πληροφοριοδότη που έλεγαν ότι κάτι περίεργο γίνεται σε ένα παραλιακό χωριό της Θεσπρωτίας.

Η «πηγή» είπε γινόταν λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και κεντρικό πρόσωπο αυτής τη μεγάλης δουλειάς ήταν ένας Γερμανός ο οποίος δήλωνε κατασκευαστής.

Η πληροφορία αξιολογήθηκε ως σημαντική και δύο συνεργάτες του ιδιωτικού ερευνητή, ταξίδεψαν στο χωριό Αρίλλας προκειμένου να δουν τι ακριβώς συνέβαινε.

Πράγματι όλα όσα τους είχε δώσει ο πληροφοριοδότης τα έβλεπαν μπροστά τους.

Μετά από παρακολούθηση ενός μηνός και σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων αποφασίστηκε χθες να κάνουν τη μεγάλη επιχείρηση.

Έτσι, κλιμάκιο περίπου 15 αστυνομικών και παρουσία εισαγγελέα και αρχαιολόγου, έκανε «ντου» στη βίλα.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον αρχαιοκάπηλο ενώ βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν άνω τμήμα αμφορέα, χονδροειδές αγγείο, ολόκληρος ακέραιος αμφορέας, αγγεία και θραύσματα τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 500 και 100 π.Χ. ένας αμφορέας που χρονολογείται μεταξύ 800 π.Χ και 400 π.Χ ένα γλυπτό γυναικείας μορφής του 400 π.Χ. καθώς επίσης και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως νομίσματα της Μακεδονικής Ελληνιστικής εποχής, ζώνη με ένθετα μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία, βραχιόλια, δαχτυλίδι και άλλα.

Στην κατοχή τους επίσης βρέθηκαν ένα δίκαννο ένα τυφέκιο ένα πιστόλι εκατοντάδες γεμιστήρες και φυσίγγια ένας ασύρματος και άλλα παράνομα αντικείμενα.

Παράλληλα ανακαλύφθηκε και παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων.

Σχετικά άρθρα