Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι λένε οι ελληνικές Αρχές για τον τζιχαντιστή του ISIS που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη

Τι λένε οι ελληνικές Αρχές για τον τζιχαντιστή του ISIS που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλεξανδρούπολη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Αστυνομία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Λιποτάκτες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συρία, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,

Ο Σύρος που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη ομολόγησε ότι συμμετείχε στην τρομοκρατική οργάνωση και ισχυρίστηκε ότι όσα είδε και έζησε στη Συρία τον οδήγησαν να αποχωρήσει και να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο 32χρονος Σύρος συνελήφθη ύστερα από καταγγελία που είχε γίνει εδώ και καιρό στις ελληνικές Αρχές από τη σύζυγό του -την οποία κακοποιούσε- πως ήταν μέλος του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ο ίδιος είχε φτάσει στην Ελλάδα μέσω Λέρου και στη συνέχεια βρέθηκε σε δομές στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε στην Αλεξανδρούπολη.

Παραδέχτηκε πως ήταν αρχικά μέλος της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS, όμως ισχυρίστηκε ότι όταν είδε την κατάσταση εκ των έσω, τρόμαξε και θέλησε να διαφύγει όπως και έκανε.

Στο κινητό του βρέθηκαν και σχετικές φωτογραφίες, ωστόσο δεν κατείχε οπλισμό και δεν προκύπτει να είχε αναπτύξει δίκτυο ή πυρήνα στην χώρα ή γενικά να δραστηριοποιήθηκε ως τρομοκράτης στην Ελλάδα, παρά μόνο λιποτάκτησε από τις τάξεις του ISIS και θέλησε να κρυφτεί στην Ελλάδα φοβούμενος τις συνέπειες.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θεωρούν πως η όποια εμπλοκή του αρχίζει και τελειώνει στη Συρία και ουδεμία άλλη δραστηριοποίησή του υπάρχει.

Εδώ και καιρό τελούσε υπό την παρακολούθηση των Αρχών εξαιτίας της καταγγελίας που είχε κάνει η σύζυγός του.

Οι “λιποτάκτες”

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές οι περιπτώσεις προσφύγων κυρίως από την Συρία που έχει εξετάσει κατά καιρούς η Αντιτρομοκρατική και έχει βρει στοιχεία στα κινητά τους ότι συμμετείχαν στον πόλεμο με την μία ή την άλλη πλευρά, λιποτάκτησαν και βρέθηκαν στην χώρα μας όχι σε εντεταλμένη αποστολή αλλά στην πραγματικότητα για να κρυφτούν από τις συνέπειες της λιποταξίας τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες άνθρωποι με παρόμοιο παρελθόν αλλά για κανέναν εξ αυτών δεν έχει προκύψει από τις έρευνες ότι αποπειράθηκε να σχηματίσει πυρήνα τρομοκρατικής δράσης στη χώρα μας ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι περιπτώσεις ενεργών τζιχαντιστών που πέρασαν από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης και προκάλεσαν χτυπήματα, ήταν Ευρωπαίοι υπήκοοι και τους επετράπη η είσοδος γιατί δεν είχαν ενημερώσει εγκαίρως οι Αρχές των χωρών προέλευσής τους τις ελληνικές Αρχές (μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Αμπαούντ).

Επιπλέον σημειώνεται ότι συχνά οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής -που έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικό δίκτυο πληροφόρησης σε δομές φιλοξενίας και σε περιοχές μεγάλων πόλεων που συγκεντρώνονται μουσουλμανικοί πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών- έχουν εντοπίσει άτομα που δεν έχουν προσπαθήσει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν τζιχαντιστικό πυρήνα, αλλά που έχουν προβεί π.χ. σε κήρυγμα.

Οι αστυνομικοί στις περιπτώσεις αυτές έχουν κάνει τις ανάλογες συστάσεις ή έχουν προβεί σε έγκαιρες ενέργειες διοικητικής απέλασης.

Αυτό που τονίζουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει ασφαλής χώρα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ό,τι αφορά στον 32χρονο Σύρο η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Συνελήφθη χθες (19 Οκτωβρίου 2017) στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, 32χρονος υπήκοος Συρίας, στο πλαίσιο συνεπειών εφαρμογής διοικητικού μέτρου σε βάρος του.

»Ερευνάται η συμμετοχή, καθώς και ο βαθμός αυτής σε τρομοκρατικές πράξεις εκτός της ελληνικής επικράτειας κατά το παρελθόν.

»Ο 32χρονος θα οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης».

Σχετικά άρθρα