Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στο διάστημα

Συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στο διάστημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διάστημα, Ισραήλ,

Τις εγκαταστάσεις του ελληνικού διαστημικού συνεργατικού σχηματισμού si-Cluster στο Μαρούσι επισκέφτηκαν εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας αεροδιαστημικής Rafael και ο επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Ούντο Μπέκερ.

Οι συναντήσεις αυτές αναμένονται να ενισχύσουν το όλο «οικοσύστημα» της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα και την εξωστρέφειά του.

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της Rafael διαδέχτηκε την ελληνική αποστολή που οργανώθηκε στις αρχές του χρόνου από το si-Cluster, το Corallia και την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) στο Ισραήλ, με στόχο τη σύναψη σταθερών εμπορικών σχέσεων στον κλάδο της αεροδιαστημικής μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνεργασία αυτή έχει πλέον ήδη μπει σε τροχιά, σύμφωνα με τις εταιρείες-μέλη του si-Cluster, ESS Prisma και Inasco, οι οποίες στη συνάντηση παρουσίασαν τα σχέδια συνεργασίας τους με τη Rafael.

Η προοπτική της συνεργασίας με τη Rafael θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων αεροδιαστημικής και την εξαγωγή τους στη διεθνή αγορά. Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται να εξαχθεί τελικό προϊόν αεροδιαστημικής ως αποτέλεσμα συνεργασίας ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ούντο Μπέκερ, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στις νέες εγκαταστάσεις του κέντρου καινοτομίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία στην Ελλάδα, στον χώρο α2•innohub του Αμαρουσίου.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας της ESA συναντήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών – μελών του si-Cluster: EMTech, Inasco, Geosystems, Planetek Hellas και Terra Spatium.

Στη συνέχεια, παρακολούθησε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του si-Cluster και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας αεροδιαστημικής και ενημερώθηκε για τις υπό διαμόρφωση υποδομές (incubator, R&D Lab, κλπ) του si-Cluster.

O Ούντο Μπέκερ προέτρεψε την ελληνική βιομηχανία διαστήματος να εστιάσει στη δημιουργία πέντε έως έξι πρωταθλητών- επιχειρήσεων γύρω από τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να συγκεντρωθούν οι λοιπές καινοτόμες επιχειρήσεις και τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν σημαντικές «αλυσίδες» αξίας και προϊόντα, τα οποία να απευθυνθούν στη διεθνή αγορά.

O Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) αποτελείται από περισσότερα από 30 μέλη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων (startups). Οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας του συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του ΕΣΠΑ 2007- 2013.

Σχετικά άρθρα