Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπεγράφη δανειακή σύμβαση μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ΔΕΔΑ

Υπεγράφη δανειακή σύμβαση μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ΔΕΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, ΔΕΠΑ - Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, Δημήτρης Τζώρτζης, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,

Υπεγράφη η δανειακή σύμβαση μεταξύ της ΔΕΔΑ (θυγατρικής της ΔΕΠΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπογραφή της Σύμβασης έγινε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Η σύμβαση που υπογράφεται σήμερα αποτελεί μια σημαντική συμβολή πόρων, ύψους 48 εκατ. ευρώ, ώστε να λάβει σάρκα και οστά το αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΔΑ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε μια σειρά από πόλεις.

»Το συγκεκριμένο ποσό αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη των δικτύων σε τρεις Περιφέρειες: Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

»Προσδοκούμε, αμέσως μετά, να ακολουθήσει η συζήτηση για την επέκταση του δικτύου στη Δυτική Μακεδονία.

»Ο τομέας της ενέργειας είναι σε φάση μετάβασης. Με δεδομένη τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην οποία η Ελλάδα πρωτοστατεί για την επίτευξη φιλόδοξων και δεσμευτικών στόχων, η συζήτηση για τη μεταλιγνιτική εποχή είναι ανοιχτή.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσεται ένας ευρύτερος διάλογος για τη μεταλιγνιτική εποχή και καλούμαστε η μετάβαση αυτή να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

»Για τη μεταβατική αυτή περίοδο, το φυσικό αέριο θέλουμε να αξιοποιηθεί ως καύσιμο-γέφυρα, τόσο με την επέκταση του δικτύου διανομής, όσο και με την ανάπτυξη των υποδομών μεταφοράς».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Τζώρτζης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρία η οποία εισήγαγε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους πάνω από 3 (τρία) δισ. ευρώ.

»Η σημερινή ημέρα με την υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την δυναμική επέκταση δικτύων φυσικού αερίου σε ολόκληρη την χώρα.

»Η σημερινή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει μεγάλη σημασία τόσο σε πρακτικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο, καθώς τα έργα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεκίνησαν με την πρώτη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΠΑ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το 1992 ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

»Η ΔΕΠΑ πιστεύει και συμμερίζεται το όραμα της κυβέρνησης και του Υπουργού Ενέργειας για ολική τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο.

»Συνηγορούν σε αυτό η διαχρονικά ισχυρή οικονομική θέση του Ομίλου της ΔΕΠΑ και τα εξαιρετικά αποτελέσματα το 2017 με τζίρο Ομίλου 1,142 δις. ευρώ και ΕΒΙΤDA Ομίλου 260 εκατ. ευρώ.

»Ο Όμιλος συνεχίζει να έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

»Η επέκταση των δικτύων διανομής και η αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα, θα επιφέρει μείωση του ενεργειακού κόστους, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών αλλά και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

»Ταυτόχρονα, θα συνεισφέρει στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

»Σε ό,τι αφορά στην ΔΕΔΑ, η ΔΕΠΑ έχει ήδη καταβάλλει τα 5,5 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου και δεσμεύεται άμεσα να καταβάλει επιπλέον 9 εκατ. ευρώ ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα επανεπενδύει τα κέρδη της ΔΕΔΑ για τα επόμενα χρόνια ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ.

»Να υπενθυμίσω την ενεργό συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε διεθνή αναπτυξιακά σχέδια όπως είναι οι αγωγοί IGI Poseidon, IGB και EastMed, που συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας όσο και στην ασφάλεια τροφοδοσίας της πατρίδας μας»

Η δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ε.Τ.Επ. και της ΔΕΔΑ ΑΕ, θυγατρικής της ΔΕΠΑ αφορά σε δάνειο 48 εκ ευρώ, τα βασικότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής.

• Περίοδος χάριτος 4 χρόνια

• Περίοδος αποπληρωμής 20 χρόνια

Το δάνειο αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης του έργου (ΕΣΠΑ 2014 -2020, Ε.Τ.Επ. και ίδια κεφάλαια) για την ανάπτυξη (κατασκευή) δικτύων διανομής σε 18 πόλεις τριών Περιφερειών της Ελλάδας, ήτοι την Αν. Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και την Στερεά Ελλάδα.

Η κατασκευή των δικτύων διανομής αερίου αφορά την εγκατάσταση 1.215 χλμ. Δικτύων Φυσικού Αερίου μέσα από τα οποία θα διέρχονται ετησίως 6,2 TWh σε χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 124.000 κτηρίων.

Τη σύμβαση υπέγραψαν από πλευράς ΔΕΔΑ ο διευθύνων Σύμβουλος κ. Θ. Τερζόπουλος και από πλευράς ΕΙΒ ο κ. Massimo Nοvo και ο επικεφαλής της Τράπεζας στην Ελλάδα και στην Κύπρο κ. Ι.Καλτσάς.

Ως γνωστόν, από 1/1/2018 η ΔΕΠΑ διαχώρισε νομικά και λειτουργικά την δραστηριότητα διαχείρισης δικτύων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητές της με απόσχιση του κλάδου Διανομής φυσικού αερίου και εισφορά του σε νέα εταιρία με την επωνυμία ΔΕΔΑ Α.Ε.

Η ΔΕΔΑ αποτελεί το Διαχειριστή των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλη την Ελλάδα, εκτός των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Σχετικά άρθρα