Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τράπεζα βγάζει στο σφυρί ένα σπιτάκι της Νόρας Βαλσάμη για χρέη σε κάρτες

Τράπεζα βγάζει στο σφυρί ένα σπιτάκι της Νόρας Βαλσάμη για χρέη σε κάρτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κραυγή αγωνίας βγάζουν μέσω της «Espresso» η Νόρα Βαλσάμη και ο σύζυγός της Ερρίκος Ανδρέου για το μοναδικό σπίτι της οικογένειάς τους, το οποίο ανήκει στον γιο τους και οι τράπεζες το βγάζουν σε πλειστηριασμό αμέσως μετά το Πάσχα.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, μιλώντας στην εφημερίδα από τη Σύρο όπου βρίσκεται το ζευγάρι, η φωνή της σπουδαίας ηθοποιού ακούγεται με δυσκολία.

«Δεν ξέρω… δεν μπορώ να σας μιλήσω, έχω προβλήματα υγείας.

»Είναι καλύτερα να σας μιλήσει ο σύζυγός μου. Είναι το ίδιο, σαν να μιλάτε μαζί μου» λέει ευγενικά και δίνει το ακουστικό στον κορυφαίο σκηνοθέτη και σύντροφο της ζωής της, με τον οποίο εδώ και μισό αιώνα πορεύονται μαζί.

«Είναι αλήθεια το γεγονός αυτό. Οι τράπεζες βγάζουν σε πλειστηριασμό, σαν στυγνοί τοκογλύφοι, σπίτια ανθρώπων οι οποίοι χρωστούν. Αυτό έκαναν και σε εμάς. Δεν με εκπλήσσει αυτό που συμβαίνει.

»Άκουγα ότι πετούσαν κόσμο από τα σπίτια του για 20.000 ευρώ και ήμουν κάπως προετοιμασμένος.

»Έλεγα μέσα μου: “Δεν υπάρχει λογική. Όλα πρέπει να τα περιμένεις, Ερρίκο”» είναι τα λόγια του κ. Ανδρέου.

Το συγκεκριμένο είναι το μοναδικό ακίνητο που έχουν κληροδοτήσει στον γιο τους και το οποίο -όπως λέει ο ίδιος- απέκτησαν με πολύ κόπο και ιδρώτα ύστερα από πολλά χρόνια δουλειάς.

Ενα μικρό στούντιο

Όλα άρχισαν όταν πριν από αρκετά χρόνια το ζευγάρι αγόρασε με δάνειο ένα μικρό στούντιο και το έγραψε στον μονάκριβο γιο του, με σκοπό να είναι ανεξάρτητος από την υπόλοιπη οικογένεια.

«Προσπαθούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό να το πουλήσουμε με σκοπό να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας.

»Είχαμε και δύο πιστωτικές κάρτες. Σας θυμίζω ότι μια εποχή οι τράπεζες μας τηλεφωνούσαν μέρα νύχτα, όπως και στους υπόλοιπους Έλληνες, και μας παρακαλούσαν να πάρουμε δάνεια, να βγάλουμε πιστωτικές κάρτες για να κάνουμε τις δουλειές μας. Καθημερινά μας… βομβάρδιζαν.

»Αυτό το μικρό στούντιο το είχαμε δώσει στον γιο μας. Εκεί έγραφε τις μουσικές το παιδί μας, εκεί καθόταν.

»Σας επισημαίνω ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό σπίτι.

»Τώρα αναγκαστικά θα πρέπει να του νοικιάσουμε έναν άλλο χώρο για να μένει» συνεχίζει ο Ερρίκος Ανδρέου, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα το πλειστηριασμού.

Ο καιρός πέρασε και η κρίση «έπνιξε» τους Ελληνες. Ανάμεσά τους και το ζευγάρι, που εδώ και χρόνια δεν εργάζεται.

Η μεγάλη μας ηθοποιός Νόρα Βαλσάμη αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να παίξει, ενώ ο κινηματογράφος και η τηλεόραση έχουν τελειώσει για τους μεγάλους σκηνοθέτες, όπως ο Ερρίκος Ανδρέου.

Τον ρωτάμε πώς αισθάνεται που ύστερα από τόσα χρόνια μόχθου το μικρό αυτό στούντιο του γιου τους βγαίνει σε πλειστηριασμό, ο οποίος μάλιστα είναι προγραμματισμένο να γίνει την Τετάρτη 11 Απριλίου.

«Και εγώ και η Νόρα δουλέψαμε ώρες ατέλειωτες.

»Παλέψαμε για χρόνια προκειμένου να επιβιώσουμε και να αποκτήσουμε ένα σπίτι.

»Όλο αυτό το διάστημα κανένα κράτος δεν μας βοήθησε για όσα αποκτήσαμε.

»Και τώρα μας παίρνει ένα από τα ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία που έχουμε. Πώς να αισθανθώ;

»Είναι εντελώς παράλογα όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

»Εγώ διερωτώμαι γιατί οι τράπεζες μας πίεζαν τότε, στα χρόνια της ευημερίας, να πάρουμε δάνεια.

»Γιατί έβαλαν τον κοσμάκη σε τέτοιο λούκι; Για να μας πάρουν μετά και τα σπίτια;» αναρωτιέται γεμάτος οργή και συνεχίζει:

«Ο κάθε πολίτης που έχει εργαστεί στη ζωή του σκληρά το σπιτικό που απέκτησε το έχει κορόνα στο κεφάλι του. Νιώθω τα ίδια συναισθήματα, την ίδια οργή και αγανάκτηση που νιώθουν εκατομμύρια Έλληνες.

»Θα μπορούσα με όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στην Ελλάδα να σκηνοθετήσω μια πολύ ωραία κωμωδία. Αυτά συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας!» αναφέρει.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ανδρέου εκφράζει και το παράπονό του για όσα λέγονται και γράφονται ότι ο ίδιος και η γυναίκα του έχουν μεγάλη περιουσία.

«Πού τα βρήκαν δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν ισχύει τίποτα» δηλώνει με σεμνότητα».

Ο Ερρίκος Ανδρέου και η Νόρα Βαλσάμη είναι από τα μακροβιότερα ζευγάρια στον καλλιτεχνικό χώρο και έχουν διαγράψει μια πολύ σεμνή πορεία.

Σχετικά άρθρα