Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

7 + 1 βιβλία για ψαγμένους αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βιβλίο, Εκδόσεις Αρμός, Εκδόσεις Διόπτρα, Εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, Εκδόσεις Ψυχογιός, Κώστας Κρομμύδας,

Η λίστα αφορά αναγνώστες που αγαπούν να διαβάζουν βιβλία που έχουν κάποιο μυστήριο με πινελιές ιστορικών γεγονότων.

Αν και εσίς ψάχνετε λίγο παραπάνω για ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα εμείς σας φτιάξαμε μια λίστα με 7 + 1 ψαγμένα βιβλία.

Δείτε αναλυτικά τα βιβλία:

1. Η μυστική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Σμαράγδα Μανταδάκη (εκδόσεις Αρμός)

vivlio_madadaki

Μια υπόγεια μυστική πόλη κάτω από την Αλεξάνδρεια φιλοξενεί κρυφά την οικουμενική γνώση και συνεχώς επεκτείνεται.

Καθώς ο χριστιανισμός φαίνεται να επικρατεί, οι διχόνοιες των κατοίκων στην επιφάνεια της Αλεξάνδρειας μετατρέπουν την πόλη σε πεδίο μάχης. Η Υπατία πέφτει θύμα των φανατικών οπαδών του επισκόπου Κυρίλλου, οι αρχαίοι ναοί πυρπολούνται, οι βιβλιοθήκες λεηλατούνται και η ελληνική σοφία κινδυνεύει να αφανιστεί.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή ο φιλόσοφος Πλωτίνος με τους μαθητές του αναλαμβάνει το μεγάλο έργο: την επιχείρηση διάσωσης του ελληνικού πνεύματος μέσα από την υπόγεια μυστική πόλη.

Ωστόσο, μία μυστηριώδης κατασκευή με γρανάζια, δημιούργημα των αρχιτεκτόνων της Σχολής του Απολλώνιου του Ρόδιου και του Ήρωνα, προσφέρει μία νέα εκπληκτική δυνατότητα στα σχέδια της Σχολής των αλεξανδρινών φιλοσόφων: μπορεί να μεταφέρει τους συγγραφείς, τα βιβλία τους και τους ήρωες όλων των βιβλίων της Οικουμένης σε όλους τους πιθανούς και απίθανους τόπους και χρόνους διασφαλίζοντας έτσι μια για πάντα την οικουμενική γνώση.

2. Inferno, Νταν Μπράουν (εκδόσεις Ψυχογιός)

vivlio_inferno

Ψάξε και θα βρεις.

Αυτή η φράση επιστρέφει διαρκώς, σαν ηχώ, στο μυαλό του διάσημου καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκτον, ο οποίος ξυπνά σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, ανήμπορος να θυμηθεί πώς ακριβώς κατέληξε εκεί. Ούτε μπορεί να καταλάβει πώς βρέθηκε στο σακάκι του ένα μυστηριώδες, μακάβριο αντικείμενο.μέισον

Έπειτα από μια επίθεση εναντίον του, ο Λάνγκτον και η νεαρή γιατρός Σιένα Μπρουκς μπλέκουν σε μια ανελέητη καταδίωξη στους δρόμους της Φλωρεντίας. Ο Λάνγκτον όμως γνωρίζει τα κρυφά περάσματα και τα αρχαία μυστικά της πόλης και αυτή είναι η μόνη ελπίδα να ξεφύγουν από τους άγνωστους διώκτες τους.

Με οδηγό στίχους από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, ο Λάνγκτον και η Σιένα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν μια σειρά από κώδικες που κρύβονται σε περίφημα αναγεννησιακά έργα τέχνης – γλυπτά, πίνακες και κτίρια. Μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορούν να βρουν τις απαντήσεις σε ένα γρίφο που ίσως τους βοηθήσει να σώσουν τον κόσμο από μια τρομερή απειλή…

Εμπνευσμένο από το κορυφαίο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το INFERNO είναι το πιο συναρπαστικό, το πιο προκλητικό και το πλέον καταιγιστικό μυθιστόρημα που υπογράφει μέχρι τώρα ο Νταν Μπράουν, ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα και διαβάζεται μονορούφι, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

3. Οι Πύλες της Τροίας, Γκλυν Άιλιφ (εκδόσεις Πατάκη)

vivlio_troia

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που ο Οδυσσέας και ο πολεμιστής Επήριτος ενώθηκαν με τους ήρωες της εποχής για να διεκδικήσει ο πρώτος το χέρι της Ελένης της Σπάρτης. Βολεμένος στο μικρό νησιωτικό βασίλειό του, ο Οδυσσέας δε θέλει τίποτε άλλο εκτός από το να κυβερνάει ειρηνικά την Ιθάκη. Ο Επήριτος όμως, ανικανοποίητος από την ήσυχη ζωή του, ονειρεύεται τη δόξα της μάχης.

Όταν το καράβι του Αγαμέμνονα με το λιοντάρι στο πανί εμφανίζεται στον ορίζοντα, ο Οδυσσέας καταλαβαίνει πως ήρθε η ώρα του πολέμου. Ένας πρίγκιπας της Τροίας έκλεψε την Ελένη της Σπάρτης και οι στρατιές της Ελλάδας συναθροίζονται.

Καθώς τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής σπεύδουν να ενωθούν σε αυτή την εκστρατεία, λείπει μόνο ο Αχιλλέας – ο ξακουστός ανίκητος πολεμιστής. Ο Οδυσσέας πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη την εξυπνάδα και την πονηριά του για να τον ξετρυπώσει και να τον πείσει. Γιατί χωρίς τον Αχιλλέα οι πύλες της Τροίας δε θα πέσουν ποτέ…

4. Ρώμη – Μάρκιος, Νίκος Μπατσιούλας (εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας)

vivlio_romi

216π.Χ.

Ο Καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας έχει εισβάλει στην Ιταλική χερσόνησο και πετυχαίνει στις Κάννες μια μνημειώδη νίκη ενάντια στον ρωμαϊκό στρατό. Η Ρώμη έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα και για να καταφέρει να συνεχίσει να μάχεται, καταφεύγει ακόμα και σε στρατολόγηση σκλάβων. Οι νέες λεγεώνες ξεκινούν την αντεπίθεσή τους που θα σημάνει την απαρχή μιας αυτοκρατορίας.

Ο Γαλάτης Μάρκιος, σκλάβος του συγκλητικού Σέξτου Σικίνιου, δέχεται τη στρατολόγησή του ως ένα ανέλπιστο δώρο. Το τίμημα της ελευθερίας, τα πάθη, ο έρωτας, το χρέος και η τιμή κάνουν την λεγεώνα το σπίτι του, τον οδηγούν σε μάχες δίπλα και ενάντια στους μεγαλύτερους στρατηγούς του καιρού του.

5. Ουρανόεσσα, Κώστας Κρομμύδας (εκδόσεις Διόπτρα)

vivlio_ouranoesa

Μετά το τέλος του πολέμου, ο αρχαιολόγος Ανδρέας Στάης ακολουθεί τα σημάδια που θα του αποκαλύψουν το πρόσωπο της θεάς που στοίχειωνε για χρόνια τα όνειρά του. Ταυτόχρονα αναζητά το όνομα της γυναίκας που σε μια νύχτα έγινε ολόκληρή του η ζωή…

Στο σήμερα, ένας άλλος Ανδρέας, ερευνητής της Ιντερπόλ, αφήνει πίσω του την Αμερική και ταξιδεύει προς το νησί που καλύπτει με αναπάντητα ερωτήματα το παρελθόν της οικογένειάς του, για να πει το τελευταίο αντίο στο πιο αγαπημένο πρόσωπο της ζωής του και να γνωρίσει τη μυστηριακή Ηρώ…

Όταν η μοίρα υφαίνεται με νήματα που κινούν άλλοτε θεοί και άλλοτε δαίμονες, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία του…

Μυστηριακές τελετές λουσμένες φωτιά και πανσέληνο, και όρκοι σιωπής φορεμένοι σε ένα δαχτυλίδι, που παντρεύει θεούς και ανθρώπους σε ένα κοινό παρόν.

6. Τα χαμένα βιβλία της Οδύσσειας, Ζάκαρι Μέισον (εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες)

vivlio_mason

“Το σπιτικό του μοιάζει περίπου όπως ήταν όταν έφυγε. Ο Οδυσσέας παρατηρεί ότι η πόρτα στο μαντρί των προβάτων έχει επισκευαστεί. Μια κλωστή καπνού αναδύεται από την καμινάδα. Μπαίνει αθόρυβα στο σπίτι, με το σπαθί στο χέρι, αναλογιζόμενος πόσο γελοίο θα ήταν να έρθει από τόσο μακριά και να χάσει τα πάντα σε μια στιγμή απροσεξίας.

Μέσα, η Πηνελόπη κάθεται στον αργαλειό της, κι ένας ηλικιωμένος άντρας λαγοκοιμάται δίπλα στη φωτιά…”

Μια γοητευτική ανασύνθεση της ιστορίας του Οδυσσέα, βασισμένη στην εξαίρετη γραφή, την τρομερή φαντασία και μια σπάνια συγγραφική δεξιότητα.

Ο Μέισον διατυπώνει εκ νέου τις δικές του εκδοχές της ιστορίας του Οδυσσέα, δημιουργώντας εναλλακτικά επεισόδια και υποθετικές βελτιώσεις κάποιων παλαιών κειμένων ή ενός αρχικού Ελληνικού μύθου, που θέτουν τον αναγνώστη του αντιμέτωπο με ατελείωτες ερμηνείες ως προς το μακρύ ταξίδι της επιστροφής του Ομηρικού ήρωα στην Ιθάκη, μετά την άλωση και την καταστροφή της Τροίας.

7. Ο θησαυρός του Ξέρξη, Νάνος Βαλαωρίτης (εκδόσεις Άγκυρα)

vivlio_nanos

Ενα μυθιστόρημα περιπέτειας και συμβολισμού. Τα τέσσαρα τμήματα παρουσιάζουν πρόσωπα αντίστοιχα, αλλά και αντιφατικά. Το πρόβλημα της ταυτότητας του ποιοι είμαστε αληθινά και ποιοι θα μπορούσαμε να είμαστε, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Η αναζήτηση ενός θρυλικού θησαυρού του Βασιλια Ξέρξη θαμμένου κάπου στους λόφους δυτικά των Αθηνών είχε απασχολήσει τα πρόσωπα του προηγούμενου μυθιστορήματος του Νάνου Βαλαωρίτη, «Απ’ τα Κόκκαλα βγαλμένη», όπου τα κόκκαλα είναι τα ρητά των Ελλήνων που προκαλούν την αφήγηση.

Στον «Θησαυρό του Ξέρξη» ο πραγματικός ανεύρετος θησαυρός μετατρέπεται σε ανθρώπινο, συμβολικά, όπου παίζει ρόλο μια ιδεατή επανάσταση, σ’ έναν ανάστατο κοινωνικά πλανήτη. Στον «Θησαυρό του Ξέρξη». η διήγηση προκαλείται από τα ιστορικά γεγονότα ως παρακείμενο, και υποφώσκουν οι διάφορες φάσεις της αλχημείας όπου το ζητούμενο είναι ο χρυσός ή μια μορφή ανεξάντλητης ενέργειας.

Στο τελευταίο τμήμα, τα πρόσωπα όπως στα αλχημικά δοχεία ανακυκλώνονται σ’ένα ανθρωποφαγικό διονυσιακό συμπόσιο όπου ο πρωταγωνιστής και ο συγγραφέας ο ίδιος καταβροχθίζονται από τα πρόσωπα.

Ο «Θησαυρό του Ξέρξη». είναι ένα πολυεδρικό αφήγημα, όπου η μια σκηνή αντανακλάει και ρέει μέσα στην άλλη παρόλο που διατηρούνται ακέραιες και χωριστά, όπως ο κινητικός υδράργυρος των αλχημιστών, της Πρώτης Υλης του Μεγάλου Έργου., που τελικά είναι ο άνθρωπος.

8. Το Τουρκάκι, Μετίν Αρντιτί (εκδόσεις Καλέντης)

vivlio_toyrkaki

Κωνσταντινούπολη, 1531: στα σοκάκια του Μεγάλου Παζαριού περιφέρεται ένα προικισμένο αγόρι που μαγεύεται απ’ την τέχνη της καλλιγραφίας, εντυπωσιάζεται απ’ τον χρωματικό πλούτο των βυζαντινών εκκλησιών, σκιρτά στη θέα των γυμνών κοριτσιών στο σκλαβοπάζαρο… Οι εβραϊκές καταβολές του τού απαγορεύουν οποιαδήποτε ενασχόληση με την τέχνη της αναπαράστασης· μοναδικός δρόμος: η φυγή…

Βενετία, 1574: το Τουρκάκι, όπως τον αποκαλούσε ο Δάσκαλός του, ο μεγάλος Τιτσιάνο, έχει γίνει πλέον ένας από τους πιο φημισμένους ζωγράφους της πόλης. Οι ισχυροί της Γαληνοτάτης υποκλίνονται στο ταλέντο του. Βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του, όταν μια παράνομη ερωτική σχέση τον οδηγεί ενώπιον του Ιεροεξεταστή και αποκαλύπτει το μεγάλο του μυστικό…

Μια τοιχογραφία εποχής, πλημμυρισμένη από ομορφιά, χρώματα, πάθη και μηχανορραφίες, τη μαγεία της Ανατολής και την ανυπέρβλητη τέχνη της βενετσιάνικης Αναγέννησης.

Σχετικά άρθρα