Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Σχέδιο για την ανοικοδόμηση στα καμμένα με όρους βιωσιμότητας

Σχέδιο για την ανοικοδόμηση στα καμμένα με όρους βιωσιμότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυθαίρετα, ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Φωτιά Μάτι Αττικής - Όλο το ρεπορτάζ της φονικής πυρκαγιάς,

Στον απόηχο της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, θα πρέπει τώρα Πολιτεία και φορείς να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε δύο μέτωπα.

Το πρώτο αφορά τον ανασχεδιασμό του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του κράτους, με εντοπισμό των αδύναμων σημείων και γενναίες αλλαγές, όπου αυτό απαιτείται.

Το δεύτερο αφορά τη στήριξη των πυροπλήκτων πολιτών και επιχειρήσεων, την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, στις πληγείσες περιοχές.

Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων είναι αρκετά γενναία, ενώ υπάρχει η δέσμευση και για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Σημαντική είναι, επίσης, η κινητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι στις δύσκολες στιγμές, οι ελληνικές επιχειρήσεις στηρίζουν με πράξεις την ελληνική κοινωνία.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, συστήνοντας άμεσα ειδικά συνεργεία για την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση και να ενημερωθούν σχετικά τα αρμόδια υπουργεία.

Άνοιξε επίσης ειδικό λογαριασμό, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την άμεση στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων.

Χάρη στην άμεση και γενναία ανταπόκριση των μελών του, προχωρά στη διάθεση βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ στις επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιές, ενώ έχει ήδη αποστείλει φωτιστικά δρόμων και είδη πρώτης ανάγκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ραφήνας.

Το ευρύτερο έργο της ανοικοδόμησης, ωστόσο, χρειάζεται συντονισμό και σχέδιο.

Πρόταση της Επιμελητηριακής Κοινότητας είναι η σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου άμεσης δράσης, στο οποίο θα πρέπει να μετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Περιφέρεια Αττικής, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για τη δημιουργία ενός νέου ρυμοτομικού σχεδίου και το σχεδιασμό των νέων κτιρίων, με τρόπο που θα αποτρέπει την άναρχη δόμηση, από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή, αλλά και από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εργαλείων χρηματοδότησης των έργων που πρέπει να γίνουν.

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία για το σχεδιασμό της ανοικοδόμησης με ταχύτητα και κυρίως με όρους βιωσιμότητας, χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Μέσω των αρμόδιων Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν επίσης να αντληθούν σημαντικοί πόροι για το σκοπό αυτό.

Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού, ώστε η σημαντική αυτή πρόκληση να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...