Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Μάκης Ανδρονόπουλος
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Το δηλητήριο της μικρόψυχης αντιπολίτευσης – Η προβοκάτσια της ΝΔ με τις συντάξεις

Το δηλητήριο της μικρόψυχης αντιπολίτευσης – Η προβοκάτσια της ΝΔ με τις συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικό Χρέος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάριο Σεντένο, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Πιέρ Μοσκοβισί, Συντάξεις, ΣΥΡΙΖΑ,

Η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή για τις συντάξεις από τη Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί μόνο μια μείζονα υποκρισία, αλλά κυρίως είναι μια ωμή προβοκάτσια απέναντι στην εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία περιμένει να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο η έξοδος από το πρόγραμμα για να θέσει το θέμα στην Εποπτεία.

Στην ουσία η ΝΔ σπρώχνει την κυβέρνηση στην αυτοκτονία ή επιχειρεί -έστω για λίγο- να την εκθέσει στα μάτια των συνταξιούχων. Ολισθηρός δρόμος, αν όχι τραγικός.

Οι «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα της περιόδου 6. 2012-7.2015 αποτέλεσαν την αχίλλειο πτέρνα της αξιοπιστίας του πολιτικού τους λόγου.

Αν και στο εξωτερικό η ανάκτηση της αξιοπιστίας τους ως πολιτικού φορέα εξουσίας έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, δημιουργώντας μάλιστα ένα νέο ευρωπαϊκό παράδειγμα, στο εσωτερικό το πρόβλημα της αξιοπιστίας εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς αποτελεί το μόνο ουσιαστικό όπλο που διαθέτει η αντιπολίτευση.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες κατέστη σαφές πως πριν από το τέλος του χρόνου, η αχίλλειος πτέρνα του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ θα καλυφθεί με αποτελεσματικότητα, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στο κλίμα που λέγεται ότι επικρατεί στο εκλογικό σώμα.

Είναι πια σαφές από τις τοποθετήσεις Μοσκοβισί, Σεντένο και Τσακαλώτου πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο: 1) αργά ή γρήγορα θα τεθεί ζήτημα αναθεώρησης των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, 2) στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2019 που θα πρέπει να υπηρετεί το στόχο του πλεονάσματος 3,5%, θα τεθεί ζήτημα επανεξέτασης των μέτρων για περικοπή των συντάξεων, 3) και ενδεχομένως της μείωσης του αφορολόγητου που αφορά τον προϋπολογισμό το 2020.

Φαίνεται πως το κλίμα είναι θετικό, όπως προέκυψε άλλωστε και από την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την εφαρμογή του μεταφορικού αντισταθμίσματος.

Η εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων εκτός από την κοινωνική κατακραυγή που θα προκαλέσει, θα έχει αισθητές επιπτώσεις σε τρία κρίσιμα μεγέθη: α) την καταναλωτική δαπάνη, β) στην εξυπηρέτηση των δανείων και γ) στην πληρωμή των φόρων.

Η μείωση των συντάξεων θα ρίξει μέσα σε τρεις-τέσσερεις μήνες ξανά την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Είναι προφανές πως η μείωση των συντάξεων αποτελεί το τελευταίο πολιτικό ατού της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και φαίνεται πως φοβάται ότι θα το χάσει, όπως έχασε όλες τις καταστροφολογικές προβλέψεις του επί τρία χρόνια.

Μόλις αυτό συμβεί, τότε, οι μηχανισμοί προπαγάνδας της ΝΔ θα αρχίσουν να καταγγέλλουν εκτός και εντός την υπαναχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα από όσα έχει υπογράψει, ούτως ώστε να φανεί στην αγορές αναξιόπιστος με στόχο αυτές να μην τον δανείσουν.

Αυτή είναι η τακτική της δεξιάς παράταξης… και το πολιτικό ερώτημα είναι πως ταυτίζεται με αυτή το ΠΑΣΟΚ.

Η επικίνδυνη δολιοφθορά της δεξιάς

Πάντως, από τη συζήτηση στη Βουλή προέκυψε με απόλυτη ευκρίνεια η πολιτική στόχευση της ΝΔ, η οποία δεν είναι άλλη από το να μετατρέψει την περίοδο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 σε προεκλογική.

Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι να υπονομεύσει την έννοια της πολιτικής σταθερότητας που είναι κρίσιμο κριτήριο για τις αγορές.

Όμως, με αυτό τον τρόπο υπονομεύει τον εθνικό στόχο της χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές. Τρομερό! Αλλά αυτή ήταν πάντα η προβοκατόρικη πρακτική της δεξιάς που υποτάσσει το εθνικό συμφέρον με το συμφέρον της παράταξης.

Η συστηματική δολιοφθορά και η υπονόμευση των εθνικών προσπαθειών από τη δεξιά παράταξη εκφράστηκε σε πολλές ευκαιρίες κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, με αποκορύφωμα την ξεδιάντροπη μεθόδευση της φυγής 40 δισ. ευρώ από τις τράπεζες πριν την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και η οποία οδήγησε στα capital control.

Κατά τη συζήτηση διαφάνηκε, αν δεν αποδείχθηκε, πως η εμμονή της ΝΔ στην λήψη «προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής» ήταν πρόσχημα για να κρύψει μέσα στο μνημόνιο που θα την συνόδευε το οικονομικό της πρόγραμμα. Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε κατά τη συζήτηση πως το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ δεν στέκεται παρά «μόνο με τον καταναγκασμό ενός μνημονίου».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ρυθμούς ανάπτυξης 4%, αντί του προβλεπόμενου 2%, χωρίς να εξηγήσει το πώς.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, της εφαρμογής του lock out, της διατήρησης του 1/5 στις προσλήψεις στο κράτος (αντί του 1/1 που συμφωνήθηκε), της καθήλωσης του κατώτατου μισθού, της μη εφαρμογής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ φλερτάρει με το 12ωρο του Κουρτς.

Τέλος έγινε γνωστό πως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν τροπολογία για την εφαρμογή του 8ωρου στους επαγγελματίες οδηγούς.

Συνεπώς, ο «νέος πατριωτισμός» που επικαλείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έντονα ταξικά χαρακτηριστικά και συνίσταται στην περαιτέρω απομύζηση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, υπό την θολή υπόσχεση της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, πέρα από όσα ήδη έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέσω της συμφωνίας εξόδου.

Χωρίς αμφιβολία η παρελκυστική πολιτική της ΝΔ έχει εδραιωθεί ως τακτική και ως νοοτροπία στο κόμμα από την εποχή που εγκαταλείφτηκαν οι αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το 2014 η ΝΔ έχασε την ελάφρυνση του χρέους

Κατά την συζήτηση στη Βουλή κατέπεσε όμως κι άλλο ένα επιχείρημα της ΝΔ γύρω από την ελάφρυνση του χρέους.

Toν Μάρτιο του 2012 πριν τις εκλογές εφαρμόστηκε το κούρεμα των ιδιωτικών ομολόγων PSI που κατέστρεψε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και χιλιάδες αποταμιευτές.

Έτσι, το eurogroup το 2012 δεν έκρινε πως ήταν σκόπιμο να γίνει νέα ελάφρυνση και έδωσε κάποια αόριστη υποσχετική για το μέλλον.

Όμως, το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που αδυνατούσε να περάσει την 5η αξιολόγηση, αποδέχθηκε υψηλά πλεονάσματα 4,5% και υποσχέθηκε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κατόπιν αυτών το χρέος ονομάστηκε βιώσιμο και στη λογική αυτή προσχώρησε και το ΔΝΤ.

Ένα βιώσιμο χρέος όμως δεν κουρεύεται, ούτε ελαφρύνεται… Επρόκειτο για το τρίτο μνημόνιο που τελικά, μετά από ένα μάταιο εξάμηνο, υποχρεώθηκε να υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε το 3ο Μνημόνιο που περιείχε τα μέτρα της 5ης σαμαρικής αξιολόγησης, χωρίς μάλιστα προοπτική ρύθμισης χρέους, χωρίς μαξιλάρι με άδεια τα κρατικά ταμεία και τις τράπεζες και πέτυχε την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση του και μια σημαντική ρύθμιση του χρέους.

Αυτό το επίτευγμα καθιστά, παρ΄ όλες τις αβαρίες, τον ΣΥΡΙΖΑ αν μη τι άλλο αποτελεσματικό, ειδικά σε σχέση με αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν ένα μνημόνιο. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να εκταμιευτεί και πολιτικά.

Το δηλητήριο της μικρόψυχης αντιπολίτευσης

Την ώρα που έβλεπα τον οχετό των σχολίων στο Facebook κατά την διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Ζάππειο για τα επινίκια της ολοκλήρωσης της εξόδιου αξιολόγησης και της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, θυμήθηκα τους «Κωλοέλληνες» ένα σαρκαστικό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου από το 1989, εποχή κατά την οποία κατήγγειλε πως αυτοί έγιναν καθεστώς και ότι ο Άγγελος Εξάγγελος εξακολουθεί να μας τρομάζει κάθε φορά που πάει να μας πει την αλήθεια…

Και η αλήθεια είναι πως τα δύο κόμματα του παλιού καθεστώτος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται η μεν πρώτη για την χρεοκοπία της χώρας, το δε δεύτερο για την παράδοσή της στο ΔΝΤ.

Η ρύθμιση που αποφάσισε το eurogroup αφορά τα δάνεια της περιόδου Σαμαρά-Βενιζέλου, οι οποίοι ως γνωστόν ανέτρεψαν τον εκλεγμένο με 44% πρωθυπουργό κατόπιν εντολών του γερμανογαλλικού άξονα.

Αλήθεια επίσης είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση έλυσε το Μακεδονικό με τη «μόνη δίκαιη και αμοιβαίως επωφελής συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί χθες, σήμερα, αύριο» (Περ. Βαλλιάνος) και κλείνει τις στρατηγικές εκκρεμότητες με την Αλβανία.

Κατά διαβολική σύμπτωση οι τρεις αυτές σημαντικές εθνικά θετικές αλήθειες έλαβαν χώρα μέσα σε δέκα μέρες!

Αυτό τρέλανε στην κυριολεξία την αντιπολίτευση ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την Φώφη Γεννηματά.

Ποτέ αντιπολίτευση δεν στάθηκε τόσο μικρόψυχη, τόσο δηλητηριώδης, τόσο fake απέναντι σε θετικές εξελίξεις για τη χώρα.

Με φοβικά επιχειρήματα που άντλησαν από τις εσχατιές των χειρότερων σεναρίων, οι πάτρωνες του «διπλωματικού αυτισμού, της πατριωτικής πλειοδοσίας και του λαϊκίστικου εθνικισμού» (Σωτ.Σέρμπος) βυσσοδομούν αδιάκοπα κατά του Τσίπρα και του Καμμένου, κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, λες και είναι αι μωραί παρθέναι, ενώ είναι οι κληρονόμοι και οι συνεχιστές της εθνικής ντροπής.

Το Ζάππειο τους μάρανε και η γραβάτα.

Τα παπαγαλάκια κράζουν στα κοινωνικά δίκτυα τον παιάνα του μίσους κατά των προδοτών, των ψευτών, των κομμουνιστών, των πουλημένων που διορίζουν αμόρφωτους…

Η τυφλότητα έχει απογειωθεί και το ποσοστό της κακίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Αν είχαν βρει μια σοβαρή υπόθεση διαφοράς για την κυβέρνηση θα είχαν ξεσαλώσει. Όμως, πέρα από τη μονταζιέρα του ψεύδους και του μίσους, δεν υπάρχει τίποτε απτό.

Στο μέτωπο της οικονομίας στρεβλώνουν τα πάντα.

Μιλούν για 4ο μνημόνιο, για μισή λύση με το χρέος, για σκληρή επιτροπεία πολλών δεκαετιών, συκοφαντούν τη χώρα στις αγορές, προβοκάρουν… με τα κόκκινα δάνεια, τρομοκρατούν με τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο και αναρωτιούνται ακόμα γιατί η οικονομία δεν εκτινάσσεται!…

Ή δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί η ιστορία και οι δυναμικές της πολιτικές ή κάτι φοβούνται.

Φοβούνται τους δεκαπέντε μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Δεκαπέντε μήνες κάθαρσης. Δεν είναι τυχαίο που άνοιξε η υπόθεση της δολοφονίας Τσαλικίδη…

extrapolation

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...