Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Άνθρακες ο θησαυρός για το «Μακεδονικό» – Έπεσαν οι μάσκες της «μετριοπαθούς» κυβέρνησης Ζάεφ

Άνθρακες ο θησαυρός για το «Μακεδονικό» – Έπεσαν οι μάσκες της «μετριοπαθούς» κυβέρνησης Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδαμάντιος Βασιλάκης, Αλβανοί, Βαλκάνια, Βάσκο Ναουμόφσκι, Γενς Στόλτενμπεργκ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Διπλωματικό Σώμα, Ζόραν Ζάεφ, Μάθιου Νίμιτς, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νίκολα Ντιμιτρόφ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με την κατάθεση δέσμης ιδεών «με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο», ξεκίνησε η συνάντηση του Ειδικού Διαμεσολαβητή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη από την Ελλάδα και Βάσκο Ναουμόφσκι από την πλευρά της ΠΓΔΜ, στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, για το ζήτημα του ονόματος.

Ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, πως θεωρεί την πρόταση του «μια καλή δέσμη ιδεών για ένα συμβιβασμό ανεκτό από τις δύο πλευρές».

Την αισιοδοξία του Μάθιου Νίμιτς, για επίλυση του ζητήματος του ονόματος, ήρθε να ταράξει η δήλωση του διαπραγματευτή από την μεριά της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι, πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν, «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Για τους γνωρίζοντες για το πώς κινείται η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, δεν προκάλεσε έκπληξη η παρέμβαση του Βάσκο Ναουμόφσκι.

Είχε προϊδεάσει εξάλλου την αντίδραση αυτή, η δήλωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη του στο Balkan Insight ότι «Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας».

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, παραμένει ασταθής και αδύναμη, με πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στην Βουλή των Σκοπίων.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που προέρχεται από το VMRO -DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, με διάγγελμα του ανέπεμψε το νόμο για την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην χώρα, τονίζοντας ότι «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας». Κάτι που κάνει το πολιτικό μέλλον του Ζάεφ να είναι αβέβαιο.

Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, δεν έχει διαφορές από το VMRO-DPMNE σε ότι αφορά την εθνική του πολιτική στο ζήτημα του ονόματος, καθώς είναι σλαβικό κόμμα και στηρίχθηκε σε παρόμοια ρητορική όλα τα χρόνια που είναι στην πολιτική σκηνή.

Καλά γνωρίζοντες τα δρώμενα στην ΠΓΔΜ, είχαν εκφράσει εξ αρχής τις αμφιβολίες τους, κατά πόσο είναι διατεθειμένος ο Ζάεφ να κάνει υποχωρήσεις.

Παρότι η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Φθινοπώρου, παραμένει ισχυρό.

Από την άλλη, το αλβανικό στοιχείο στην χώρα που πλησιάζει το 30% παραμένει πολυδιασπασμένο πολιτικά.

Αυτό και μόνο κρατάει ζωντανές τις ελπίδες του Ζόραν Ζάεφ για παραμονή στην εξουσία.

Σε περίπτωση όμως που υπάρξει μεγάλος συνασπισμός από τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, ο σημερινός Πρωθυπουργός θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο, αν και οι κινήσεις του Προέδρου Ιβάνοφ, τείνουν να ενισχύσουν αυτό το σενάριο με την απόφαση του να αναπέμψει το νόμο για την διεύρυνση χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην χώρα, συσπειρώνοντας το αλβανικό στοιχείο.

Τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στο ζήτημα της επίλυσης του ονόματος.

Η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από τα Σκόπια, ότι μόνο με αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα μπορεί να πάρει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για ένταξη στη συμμαχία, κάνει ακόμα πιο εσωστρεφή την κυβέρνηση των Σκοπίων.

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Ο Καραμανλής ήταν πάντοτε αποφασισμένος να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας […] «Ο Καραμανλής δεν μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς τη δική μου βοήθεια. […] Και με κάλεσε για να τον κάνω πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι αλλιώς δεν θα...