Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Χείρα οικονομικής συνεργασίας θα τείνει ο Ερντογάν στην Ελλάδα

Χείρα οικονομικής συνεργασίας θα τείνει ο Ερντογάν στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Με τις τελευταίες λεπτομέρειες να απομένουν να διευθετηθούν από το τουρκικό κυβερνητικό κλιμάκιο που θα βρίσκεται στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7-8 Δεκεμβρίου μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Το ταξίδι κρίνεται και από τις δυο πλευρές ως πολύ σημαντικό, καθώς οι σχέσεις καλής γειτονίας, είναι η αναγκαία συνθήκη για συνεργασία.

Μια συνεργασία που θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα ισχυροποίησης των διμερών σχέσεων και θα ενισχύσουν την δυνατότητα για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών, σε ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον ευημερίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα τείνει χείρα οικονομικής συνεργασίας στην ελληνική κυβέρνηση. Παρότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, σε οικονομικό επίπεδο δεν υπάρχουν σοβαρές επιχειρηματικές προτάσεις.

Όμως, οι επαφές μεταξύ των οικονομικών παραγόντων συνεχίζονται για να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας.

Ήδη τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Αθήνα οι επαφές μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων έχουν πυκνώσει, αφήνοντας αισιόδοξα μηνύματα για το αποτέλεσμα των επαφών.

Αυτό εξάλλου καταδεικνύει και το επιτελείο που θα συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την τουρκική πλευρά τον πρόεδρο Ερντογάν, θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπέκης, Ενέργειας (και γαμπρός του) Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Συγκοινωνιών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας Αχμέτ Αρσλάν.

Βέβαια ακόμα δεν έχει κλείσει η λίστα των υπουργών, όπερ σημαίνει ότι μπορεί η λίστα να διευρυνθεί. Επίσης τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύουν και επιχειρηματίες.

Την οικονομική συνεργασία που επιθυμεί ο κ. Ερντογάν, έκανε σαφές και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου σε σημερινές του δηλώσεις για την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου, ότι θα συζητηθούν τρία έργα.

Το πρώτο εξ αυτών είναι τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τη Σμύρνη στην Θεσσαλονίκη, με τα οποία θα μεταφέρονται άτομα και φορτία, το δεύτερο η υποδομή για την ταχεία, σιδηροδρομική σύνδεση, μεταξύ Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης και το τρίτο η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στις συνοριακές πύλες Κήπων και Ιψάλων.

Τα τρία αυτά έργα, είχαν συμφωνηθεί κατά το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που είχε πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου 2016.

Όμως οι εξελίξεις στην Τουρκία με την απόπειρα πραξικοπήματος και η υπόθεση των 8 πραξικοπηματιών στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα, αλλά και η ένταση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, πάγωσαν τις όποιες προσπάθειες για την υλοποίηση των έργων.

Βέβαια δεν θα είναι τα μόνα θέματα που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις που θα έχει στην Αθήνα ο κ. Ερντογάν.

Στην ατζέντα θα συζητηθούν το Κυπριακό, το προσφυγικό, η τρομοκρατία, οι Ευρωτουρκικές σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις σε Συρία, Λίβανο, Περσικό κ.α. Από την τουρκική πλευρά αναμένεται να τεθεί και το θέμα των Τούρκων υπηκόων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και θεωρούνται οπαδοί του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως οι 8 στρατιωτικοί.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...